Day 15: Vroeg op, laat naar bed

Laat ik dit leisure report beginnen met de zorg waar mijn dag ook mee begon: zou er vandaag wel genoeg beleefd worden om een leisure report te vullen? Om mijn zorg wat te verlichten besloot ik door de dag heen wat aantekeningen te maken van mijn belevenissen. Daarnaast besloot ik om aan het eind van de dag een rondje te doen om de belevenissen van anderen te verzamelen. Inmiddels is mijn zorg volledig weggenomen en hoop ik dat ik voldoende woorden tot mijn beschikking heb om alles te beschrijven. In dit leisure report een korte samenvatting van de laatste maandag van de studiereis.

De dag begon voor iedereen gelijk: een excursie naar Asia Air Survey. Omdat er deze dag één excursie in de planning stond was er besloten deze excursie extra vroeg te plannen. Door om 7.30 te vertrekken zouden we om 11 uur alweer klaar zijn en zo nog een hele dag hebben om Osaka te verkennen. Bij Asia Air Survey stond ons na een mooi uitzicht een presentatie te wachten die door de computer werd voorgelezen. Verder hebben we bij Asia Air Survey een mooi telefoonhoesje van de Nederlandse band Van Halen te zien gekregen.

Het kantoor van Asia Air Survey bevond zich vlakbij het Osaka Castle (te vinden op plek 1, 5 en 7 van de top 10 toeristische attracties van Osaka). Dit kwam goed uit omdat Luuk en ik als enigen van de groep dit kasteel nog niet gezien hadden. Het kasteel was erg mooi, maar meer dan een uurtje was dit niet interessant. Besloten werd daarom om een bezoek te brengen aan de Akashi Kaiyko Bridge. Behalve de bestemming was de reis ook interessant. Tijdens deze reis beleefden we namelijk het onmogelijke. Op station Osaka Centraal moesten we een trein nemen die maar liefst 15 minuten vertraagd was! Hoewel dit ons erg goed uit kwam omdat wij zelf ook 15 minuten vertraagd waren blijft het iets wat natuurlijk niet hoort te kunnen in een land als Japan. Bij de brug aangekomen stond ons een indrukwekkend uitzicht te wachten. Volgens Wikipedia is de Akashi Kaiyko Bridge de hangbrug met de grootste hoofdoverspanning: 1990,8 meter. Een voorbeeld van een stukje kabel maakte de grootte van de brug nog eens extra duidelijk.

Tijdens onze excursie naar de brug werden er door verschillende groepen nog een aantal andere dingen ondernomen. Zo werd het aquarium van Osaka (plek 2 en 6 op de to-do-list van Osaka) bezocht. In dit aquarium was maar liefst 9 meter aan walvishaai te zien, verdeeld over 2 walvishaaien van 4,5 meter. Om met de groepskorting naar binnen te kunnen zijn er twee Colombianen gevraagd om deel te nemen aan de groep. Dat zij hiervoor op hun laatste dag in Japan nog veel contant geld moesten pinnen werd hierbij voor lief genomen. Ook werd in de middag het Himeji kasteel bezocht. Dit kasteel word volgens Wikipedia gezien als een van de beste overblijfselen van Japanse kasteelarchitectuur. Door de groep die in het centrum van Osaka bleef is de Tennen Onsen bezocht. Een Onsen is een Japans badhuis met water uit een geiser. In een Onsen zijn gescheiden delen voor mannen en vrouwen, waardoor deze groep in tweeën opgedeeld werd. De ervaringen die vanuit deze groep met mij gedeeld werden schiepen echter één beeld: Japanners hebben weinig lichamelijke vormen en doen ook nog eens hun ontzettende best om ze te verbergen in een bos haar.

Na alle avonturen in de middag en daaropvolgend avondeten kwam de groep relatief ongepland samen in het hostel. Het plan om karaoke te gaan zingen bleek ondersteund te worden door een groot deel van de groep waardoor we met zijn allen de stad in gingen op zoek naar een geschikte karaokebar. Aangekomen in de stad werd besloten op te splitsen zodat de groep niet te groot zou zijn. Het karaoke zingen was prachtig. Lekker zingen in een kamer waar je niemand stoort levert een ervaring op waar we in Nederland nog wat van kunnen leren. Na een uurtje karaoke besloten we de dag door te nemen in een barretje ergens in de wijk van de karaoketent. Bij het zoeken naar een barretje stuitten we op een erg on-Japanse gebeurtenis. Eerst wat achtergrond. Tijdens onze reis zijn we er achter gekomen dat Japanners erg beleefde mensen zijn. Een Japanner zal alles doen om te zorgen dat hij anderen niet tot last is. Dit zorgt ervoor dat er niet gepraat wordt in de metro, dat er netjes in rijen gewacht wordt voor de trein en dat ze hun excuses aanbieden als het regent tijdens een excursie. Wat wij echter tegen kwamen had niets te maken met dit alles. Een auto waar het nodige aan verspijkerd was bleek in de kofferbak een aantal luidsprekers te hebben waar de karaokebar jaloers op kon zijn. Al vanaf twee stoplichten afstand konden we de favoriete muzieksmaak van de eigenaren van deze auto bepalen. De jongens die in de auto zaten waren maar wat trots op hun geluidsinstallatie en lieten graag aan de rest van Japan merken wat het kon doen. Maar goed, door met onze zoektocht naar een geschikte bar voor het bespreken van onze belevenissen van de dag. Tijdens de zoektocht kwamen we een bordje tegen waar “Bar ->” op stond. De pijl wees een pikdonker steegje in van nog geen meter breed. Maar hé, het is Japan dus er kan niets gebeuren. In dit steegje een deurtje van nog geen anderhalve meter hoog. Maar hé, het is Japan dus er kan niets gebeuren. En dat bleek ook. Achter dit deurtje namelijk een piepklein barretje met precies evenveel stoelen als het aantal mensen dat we waren (8). Een prima plek om een biertje te drinken.

Eenmaal terug in het hostel kwam ook de andere groep langzaam binnen druppelen. In plaats van een uurtje karaoke en een biertje in een tweede bar had deze groep drie uur lang gezongen. Helaas voor hen bleek zo lang karaoke zingen iets duurder dan waar op gehoopt was. Bij deze prijs zat dan wel weer een rit terug naar het hostel met een taxi met een rood zwaailicht op het dak.

Abstract:

The day can be divided into three main parts. The first part was the morning where an excursion to Asia Air Survey was scheduled. The second part of the day was the afternoon. In this afternoon several culture excursions were organized by the participants themselves. I went to the Akashi Kaiyko Bridge. The Osaka aquarium, the Himeji castle and the Tennen Onsen were also visited. The third part of the day was the night. The night started with karaoke in two groups. The first group went to another bar after karaoke. The second group was escorted home.