Dag 5: van de regen in de drup

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Het ontbijtbuffet dat enkel witbrood serveert met jam begon velen wat te vervelen, dus alternatieven werden ingeslagen bij de 7/11. De dag bracht ons eerst naar de Metropolitan Expressway, die handig bereikbaar was per metro. Een overvolle metro wel te verstaan. Het leek alsof de gehele Japanse populatie in de metro wilde staan.

Desalniettemin kwamen we aan bij Shutoko waar er wegens ruimtegebrek drie lagen snelweg boven elkaar lagen, kun je vanuit je 15 hoog appartement alsnog op de snelweg uitkijken! De inhoud staat toegelicht in het Visit report, maar de chaos in  de verkeersleidingscentrale was erg vermakelijk.

Voor de middag stond JR East op het programma, maar eerst moest er geluncht worden. Omdat we als vreemdelingen al enige minuten onwetend op het station stonden te wachten kwam er direct een Japanner naar ons toe om de weg uit te leggen. We wilden echter lunchen, maar daar wist hij ook wat voor!

Een kwartier lopen bracht ons naar een sushirestaurant waar het eten op lopende banden voorbij komt, slechts voor 100 Yen per stuk. We hadden dan ook de vrees dat we ergens opgelicht zouden worden, want dit was te mooi om maar te zijn. Maar het is en blijft Japan, dus deze topdeal was gewoon werkelijkheid en we konden met een goed gevulde maag naar JR East.

Daar werden we in veiligheidskleding gehesen en mochten we op het dak van een gebouw naar de bouw van een nieuw station kijken. In de regen. In Japan laat je bij het binnentreden van een gebouw je paraplu achter, dus zelfs de gelukkigen met paraplu werden nat op het dak.

Daarna werden we een tunnel in geleid die gelukkig was voorzien van twee verkeersregelaars, better safe than sorry! Het begon echter steeds meer te regenen, en het station in aanbouw was nog niet volledig waterdicht en de deelnemersoverhemden evenmin. De terugweg bracht ons wederom in een tunnel, dit maal een van 1,5 hoog, die gewoon was opengesteld voor autoverkeer. Past precies, behalve voor Nederlanders. Gelukkig werden we bij aankomst in het JR kantoor opgewacht door personeel met handdoeken, erg aardig.

Daarna moest direct de pas richting Ikebukuro ingezet worden voor ons avondprogramma, de suhsi class. Geleid door Morris werden we wijsgemaakt met alle aspecten van het sushimaken (Neta en Shali zijn key!). Uiteindelijk werd de creatie verorberd en had de avond nog genoeg tijd om Tokyo te bekijken voordat we morgen erg vroeg moeten opstaan.

Abstract:

This day was wet, very wet. We were soaked during the visit to JR East who are constructing a new station. Luckily the Japanese are very kind and took good care of us, just as the man who led us to very cheap sushi for lunch! The evening brought us a sushi class which was very nice!