Dag 2: de eerste Japanse ervaringen

De wekker stond om half 8 vandaag. Voor velen het eerste nachtje slaap. Bij de lift staande, komen er verschillende ongezonde geluiden uit de slaapkamers van de deelnemers. Sommige dingen hadden blijkbaar beter niet gegeten kunnen worden gisteren. We beginnen met het eerste ontbijt bij het hotel. De meesten eten een droge witte toast met jam (eigenlijk ook de enige optie). Sommigen nemen het normaal uitziend groentesoepje, die toch niet helemaal normaal smaakt.

Op weg naar Pacific Consultants gaan we voor het eerst met de metro. Eerst in een rij staan voordat we erin stappen. In de metro moeten we doodstil zijn. Deze rust is behoorlijk tegenstrijdig met de enorme drukte op straat. We komen aan bij Pacific Consultants, waar we mooi uitzicht hebben vanaf de 16e etage (zie foto). Bij de sessie lijkt een zware delegatie aanwezig te zijn met zo’n 12 man. We krijgen meerdere presentaties die gaan over onder andere het herstel na de Great East Japan Earthquake en de civiele werken gerelateerd aan de olympische spelen. Na elke presentatie is er 10 minuten tijd voor discussie, dat betekent dan ook exact 10 minuten. Na de presentaties krijgen we een luxe lunch box (bento)(zie foto). Er werd goed voor ons gezorgd bij Pacific Consultants!

Voordat we naar de ambassade gingen, hadden we nog even de tijd om het Imperial Palace Park te bezoeken. Een mooi stukje groen midden in de stad. Voor de echte natuurbeleving, staan er ook luidsprekers voor de krekel en vogelgeluiden. Je moet toch wat als je geen natuur hebt in deze enorme stad. Na dit korte bezoekje aan het park, gaan we verder naar de Nederlandse ambassade in Tokyo.

In de ambassade krijgen we een presentatie over wat ze eigenlijk doen in Japan. Ze zijn er niet alleen voor de verloren paspoorten en toeristen die in de gevangenis worden gegooid voor drugs gebruik. Ze houden zich ook bezig met het promoten van Nederlandse bedrijven en technieken. Verder helpen ze ook Nederlandse bedrijven om zich aan te kunnen passen aan de ingewikkelde Japanse cultuur. De volgorde van binnenkomen, het met twee handen uitwisselen van visitekaartjes en op welke stoel je moet gaan zitten is allemaal belangrijk. Na de excursie gaat een groepje naar de de Tokyo Tower (de eiffeltoren van Tokyo), de andere helft gaat naar het hotel terug om zich om te kleden om vanavond weer op pad te kunnen gaan.

Wij (Casper, Sam en Wytse) zijn s’avonds naar de Tokyo Metropolitan Government Building geweest om van het gratis uitzicht op de 45e verdieping te genieten, Tokyo is gigantisch! Andere groepjes gingen onder andere naar een rooftopbar (met extreem duur bier) of karaokebar.

Abstract:
Today was our first serious day. We started with breakfast while some people had a rough start of the day. Our first trip was to Pacific Consultants. We went with the subway, where it is expected to wait in lines and be quiet. The session at Pacific was about the restoration after the Great East Japan Earthquake and the Olympics. We also got a very nice lunch box afterwards. Before going to the Embassy of the Netherlands, there was some time to visit the Imperial Palace Park, which is a nice green space between all the high buildings. At the Embassy, we had a presentation about the subjects they deal with, such as promoting Dutch companies and services in Japan. After this visit, groups of people went to different places, such as the Tokyo Tower, rooftop bar, karaoke bar and the viewpoint from the Tokyo Metropolitan Governmental Building.