Dag 13: Very Small Hostel Namba

Zaterdag 13 oktober was alweer de laatste ochtend van ons vierdaags verblijf in Kyoto. Voor 10 uur moest er worden uitgecheckt bij het hotel. Gelukkig konden ze onze enorme hoeveelheid bagage eventjes op een onhandige plek opslaan, zodat wij een eerste echte poging konden doen tot het verkennen van Kyoto`s highlights. Een enkele fanatiekeling huurde een fiets om op Nederlandse snelheid wat hoogtepunten te kunnen afvinken. De rest van de groep verdeelde zich in groepjes. 
 
Het grootste deel van de groep startte dichtbij huis (hotel) met het Nijo Castle. Dit kasteel werd gebouwd als een van de huizen voor een van de eerste `shoguns` van Japan. Het dateert uit 1603. Behalve grote tuinen en grote lege kamers waren er veel muurschilderingen van tijgers, bomen en vrouwen. Op onze sokken sloften we door het kasteel, enigszins opgejaagd door een aanhoudend Japans achtergrondmuziekje.
 
Onze lunch werd ramen, stiekem is dat best efficient omdat je zelf op een automaat aangeeft welk gerecht je wil, dan het papiertje uit die automaat aan de kok geeft en wacht op je eten. Deze kok gebruikte een boormachine om de rijst te roeren – een duidelijk teken van kwaliteit. Ons groepje liep daarna door naar het Imperial Palace, met een indrukwekkende oprijlaan en weer een groot aantal lege kamers. Ondertussen werd door andere groepen o.a. de Kiyomizudera tempel en de Ginkaku-Ji tempel bezocht. Dat iedereen zijn of haar stappendoel weer zou bereiken was in ieder geval zeker.
 
Om half 4 was iedereen weer in het hotel, waar we onze backpacks, koffers, bananen en bier ophaalden voor de barre treintocht van 30 minuten naar Osaka. Helaas dit keer geen supersnelle Shinkansen, maar een dikke prima reguliere trein. Eenmaal in Osaka aangekomen liepen we naar ons onderkomen voor de volgende 4 nachten, met de inspirerende naam Very Hostel Namba. Zoals menig deelnemer al opmerkte, zijn ze hier het woord `small` vergeten na Very. We delen hier kamers met zijn vieren, en als je een hokje van 2 vierkante meter voorstelt met 2 stapelbedden, een wastafel, 4 grote tassen en 4 mensen, komt het aardig in de buurt. Gelukkig maakt de enorme gemeenschappelijke ruimte erg veel goed en daar werd dus meteen veelvuldig gebruik van gemaakt.
 
Na deze intensieve uren was er `free time` en tijd voor avondeten! Hier gingen we wederom in verschillende groepjes op pad. Osaka voelt, ruikt en leeft als de grootste hipsterstad van Japan. Ook zijn er weer snelwegen die tussen de hoge gebouwen zigzaggen, vele bruggen en een reclamelichtjesplein als op Times Square. De sfeer werd letterlijk geproefd tijdens het avondeten, waar o.a. salmonella sushi (denk rauwe kip), okonomiyaki, maar ook een flinke schotel met vlees werden gegeten. De latere uurtjes van de avond zijn doorgebracht in een bar met bier en cocktails voor 200 punten. Vier dappere deelnemers inclusief ondertekende hebben zich ondergedompeld in het nachtleven van Osaka. Bij de bezochte club konden dames zich gelukkig prijzen met een toegangsprijs die de helft was van de prijs voor de mannelijke bezoekers. Na een snelle Japanse snack konden we heerlijk wegdromen op ons bed zo dun als een tatamimatje. 
 
Abstract
 
On the final morning in Kyoto everyone enjoyed some highlights of the city including Nijo Castle, Imperial Palace, Kiyomizudera temple and Ginkaku ji temple. We took the regular train to Osaka which took only about 30 minutes. Our accommodation is quite small (not only for Dutch measures) but has an impressive common room to use to chill out. Osaka feels like the hipster city of Japan and many different dishes were tried for dinner. 200 yen beer and cocktails were a nice treat to the tired participants in the evening.