Dag 10: Met de Shinkansen naar Kyoto

Vandaag was de eerste reisdag binnen Japan na het starten van onze studiereis. Gelukkig was vandaag dus ook de laatste ochtend, dat we het moesten doen met het karige ontbijt van het hotel in Tokyo. Hoewel we pas om 10.20 uur het hotel verlieten, voelde dit voor een aantal toch wat vroeg aan, aangezien gisteravond (en nacht) van Tokyo afscheid was genomen onder het genot van een paar biertjes.

Toen iedereen klaar was en zijn koffer of backpack weer had ingepakt, konden we het hotel verlaten en ons begeven naar de metro. Via lijn M, die een aantal dagen terug al uitvoerig was verkend door een gedeelte van de groep, reisden we naar Tokyo Central. Na anderhalve week Japan gingen we vandaag weer een nieuwe ervaring opdoen: de eerste reis met de Shinkansen. Voor de lezers die hier wat minder bekend mee zijn: de Shinkansen is de bekende hogesnelheidslijn in Japan met zeer futuristisch ogende treinen. De snelste treinen razen met 320 km/h tussen de grote steden van Japan. We moesten nog een half uur wachten op het station voor we daadwerkelijk konden vertrekken. Opvallend was het grote aantal Shinkansen dat in dat half uurtje vertrokken vanaf ons perron. Meerdere malen werd er gedacht dat de zojuist binnen gereden trein de onze zou zijn, maar bleek dit een onjuiste constatering te zijn. Gelukkig reed een paar minuten voor tijd uiteindelijk onze trein binnen en nadat alle stoelen in de coupés handmatig waren omgedraaid, konden we om 12 uur vertrekken uit Tokyo richting Kyoto.

Waar we in Tokyo nog weg reden met een aangenaam zonnetje en 25 graden, werd onderweg richting Kyoto het weer treuriger. Het lekkere zonnetje werd ingewisseld voor donkere wolken en miezer. Dit paste enigszins bij het nieuwe hotel. Dit bleek bij aankomst toch wat tegen te vallen. Het gebouw staat volledig in de steigers door beschadigingen van tyfoon Jebi en er waren een hoop beteuterde gezichten te bespeuren toen bleek dat ook in dit hotel de meeste mensen een twijfelaartje met elkaar moeten delen.

‘s Avonds mocht iedereen zelf bepalen hoe de vrije tijd besteed ging worden en werden er weer meerdere groepjes gevormd. Zelf ben ik met Hans, Koen, Simone, Marthe en Anouk naar de ‘Fire Ramen’ tegenover het hotel geweest. Hier wordt er een kom Ramen voor je bereid, die met een kleine show vlak voor het opdienen met een serieuze steekvlam verder wordt opgewarmd. De dag werd afgesloten met een biertje in de, uit Tokyo bekende, Hub, waar enkele andere groepjes ook aansloten om nog een drankje mee te doen.