Dag 20: Hertjes van je af slaan

De laatste complete dag van de studiereis begon natuurlijk met het ontbijt. Althans, voor de meeste van ons, want de dagverantwoordelijke en zijn kamergenoot waren vergeten een wekker te zetten. Maar, na toch op tijd wakker geworden te zijn, kon de laatste dag beginnen. Op het programma stond een culturele excursie naar Miyajima Island, of Mama Mia eiland zoals het eiland door de studiereisdeelnemers genoemd werd. Na een reis van ongeveer een uur met 3 verschillende vervoersmiddelen (bus, trein en veerboot) kwamen we aan op het zeer toeristische eiland. Het eerste wat ons opviel: de grote hoeveelheid hertjes.

Eenmaal op het eiland zijn we naar het Shinto-altaar in de drooggevallen baai gelopen om de laatste groepsfoto te nemen. Naast de grote hoeveelheid toeristen die ontweken moesten worden vanwege hun lage wandeltempo, was het zaak om niet tegen een hertje aan te lopen. Eten in de buurt van een hertje was helemaal uit den boze, dan was je of je eten kwijt, of je moest heel hard weglopen.

Nadat dit eerste deel van de excursie erop zat, zijn we met de hele groep de kabelbaan ingegaan om het eiland vanaf grotere hoogte te bekijken. Na een tergend lange kabelbaan en een wandeling van een half uur kwamen we op het hoogste punt van het eiland: Mt. Misen (535 m). Zoals we inmiddels van de Japanners gewend waren, waren er weer een hoop bordjes met gevaren die we moesten vermijden. Maar dit keer waren er twee opmerkelijke zaken. De ene was een waarschuwing voor giftige slangen, de andere voor uitdrogingsgevaar vanwege het ontbreken van ‘vending machines’ op het bergpad. Gelukkig konden alle deelnemers 30 minuten overleven zonder vending machine en gebeten te worden door een slang.

Na een prachtig uitzicht over Miyajima Island, de Seto binnenzee en Hiroshima, werd de verkenning van het eiland doorgezet. Sommigen gingen de culturele kant van het eiland ontdekken en brachten een bezoek aan een van de vele tempels en shrines. Anderen kozen voor de meer relaxte bezigheid en zijn in een verlaten baai gaan zwemmen in de zee.

Na met de veerboot en bandenmetro terug te zijn gegaan naar het hotel was het tijd voor de laatste avond. Aangezien gisterenavond al veel vermaak had opgeleverd (lees: het was laat geworden) en de dagactiviteit een grote inspanning vereiste, kozen de meesten van ons om het rustig aan te doen. Een groepje van ongeveer 10 deelnemers is naar een plaatselijke foodhall geweest om Okinomiyaki te eten waarna er nog een paar biertjes gedronken zijn in de plaatselijke 550 punten bar. Anderen kozen ervoor om een wedstrijd van de Carps te gaan bekijken in een cafeetje waarna bleek dat de Carps al door waren en dus niet meer hoefden te spelen… Ook zij eindigden in de 550 punt bar om nog een laatste biertje te doen.

Inmiddels verbleven een aantal deelnemers ook al in Tokyo omdat zijn zondagochtend vroeg een vlucht moesten halen naar Thailand. Om een uur of 12 lagen alle deelnemers lekker in bed na een geslaagde laatste dag.

Abstract:

The last complete day of the study tour. We went to Miyajima Island, a touristic island with a famous Shinto shrine, a lot of deers and a mountain with a very nice view. After visiting all this, some explored some temples, while others relaxed at the beach and in the sea. The evening was quite calm and relaxed.