Dag 19: onbeperkt bier geeft meer plezier

De ochtend begon voor velen met een uitgebreid ontbijt. Na gisteren geleerd te hebben dat de ontbijtjuffrouwtjes niet zeer efficiënt werken hebben velen de wekker iets eerder gezet om in alle rust het uitgebreide ontbijtbuffet te bestuderen. Met goed gevulde buikjes vertrokken we voor de tweede dag op rij richting het Peace Memorial Museum. Een vrouw van 81 vertelde hoe zij de atoombom van 1945 overleefd heeft en deelde haar verhaal met ons. Het was zeer indrukwekkend hoe de mensen in de periode na de atoombom in angst leefde. Ze vertelde dat ze iemand wou helpen en water aangeboden heeft. Degene stierf niet veel later aan de gevolgen van radioactieve straling die in het water zat. Als meisje van 8 werd haar niet verteld waarom je het water niet mag drinken, nu heeft ze nog steeds een schuldgevoel van wat ze destijds gedaan heeft.

De ochtend werd vervolgd met een lezing van Keisoku Consultance. Voor deze lezing was een zaaltje gehuurd in een gebouw direct naast de A-bomb Dome. Op het dak van het 12 verdiepingen hoge gebouw waar rustgevende muziek speelde en plastic bomen een herfstachtig gevoel gaven konden we even bijkomen. Een verdieping lager werd de creativiteit en nauwkeurigheid van de civielers getest. In 18 stappen werd het vouwen van een typische Japanse origami kraanvogel uitgelegd. Na enkele errors is iedereen geslaagd voor het vouwdiploma en konden de origami vogels vanaf de 11e verdieping vliegles krijgen. Voor de kinderen onder ons was er de optie om de glijbaan vanaf de 11e te pakken richting de begaande grond. Het speelkwartiertje werd voor de lezing nog een beetje verlengd toen bleek dat de stoelen in de zaal klaptafeltjes en wieltjes hadden. De Japanse georganiseerde rijen stoelen waren binnen enkele seconden veranderd in een stoelendans next level. De presentatie werd gegeven door twee Japanners die niet erg goed Engels konden. Gelukkig hadden ze een revolutionaire uitvinding bij zich: een portable translater. In het Japans werd het antwoord in het apparaatje ingesproken en wij kregen een Engels antwoord terug. Hierdoor konden ook iets ingewikkeldere vragen verantwoord worden met meer dan alleen ja en nee.

In de middag had iedereen tijd voor zichzelf. Enkelen onder ons hebben het zwembad of de sportschool opgezocht om nog een beetje extra beweging te krijgen. Anderen hebben vooral de rust gepakt en konden genieten van een dag waarop het stappendoel van 10.000 stappen eens niet gehaald werd.

In de avond werd met z’n allen gegeten om samen de studiereis af te sluiten. Bij zo’n laatste avondavondmaal kan onbeperkt drinken natuurlijk niet ontbreken. Het bier stroomde rijkelijk en de tafel was goed gevuld met Japanse specialiteiten. Het restaurant was echter niet voorbereid op 25 Hollanders die gemiddeld drie keer de portie van een Japanner eten. Na een uur mocht er geen eten meer worden besteld omdat de kok bang was dat er anders voor de andere gasten geen eten meer zou zijn. Na het eten mocht de voorzitter van de commissie voor de laatste keer een praatje houden om het af te leren. Vervolgens werd de commissie op verschillende wijzen bedankt voor het harde werk wat ze in de studiereis hebben gestoken. We moeten namelijk niet vergeten dat zonder hun inzet er geen studiereis was geweest. De avond werd afgesloten met een goed potje zingen in de karaokebar. Enkelen zijn op de route naar de karaokebar er tussendoor gesneakt richting de 550 punten bar voor literpullen bier. Deze plek moest natuurlijk voor de rest van de groep geheim blijven want er paste maar een select groepje in deze toko. Om deel uit te maken van dit groepje werd al in de lift vanuit het restaurant hard gestreden om als eerste bij de bar te zijn. Het resultaat: blauwe plekken en vertraging met de lift, maar wel liter pillen bier. Tsja, je moet er iets voor over hebben.

Today, we heard the story of a survivor of the A-bomb. It was impressive to hear her story. We walked to the A-bomb Dome and got a presentation of Keisoku Consultance about 3D laserscanning for maintenance. In the afternoon there was some free time before we had dinner together. We got nice Japanse specialities including unlimited drinks which resultated in a good last dinner together.