Dag 18: Terug in de tijd in Hiroshima

Het was een dag van uitersten. Waar liefdesuitingen gemaakt zijn tijdens de eerste nacht met zijn of haar nieuwe slaappartner, waren ook enkele ergernissen te merken tijdens het ontbijt. Zo vond men het ontbijt veel te ingewikkeld geregeld en was er gebrek aan efficiënte liften. Ook het koffiezetapparaat duurde veel te lang.
Al deze belangrijke emoties werden al snel aan de kant geschoven toen we eenmaal het Hiroshima Peace Memorial Museum binnen gekomen waren. Daar werden de gebeurtenissen rondom 6 augustus 1945 weergegeven, de dag dat de eerste atoombom werd geworpen. Erg indrukwekkend om te zien hoe ‘Little Boy’ tot zijn stand is gekomen en hoe het zo’n enorme schade aangericht heeft. Van compleet verwoeste huizen tot de geschatte 140.000 doden. Verschillende verhalen van overlevenden vertellen de gebeurtenis: horror.
Na het bezoek aan dit licht Japans getinte museum, kregen we een presentatie over het herbouwen van Hiroshima na de bom. Voorafgaand zou Sam ons introduceren, maar tot zijn grote vreugd hielp Maarten hem uit de brand, waarop hij de mogelijkheid zag om er een fruitige samenwerking van te maken. Hiroshima heeft een speciale wet kunnen laten maken, zodat zij ook financieel de kracht kreeg om de stad te herbouwen. Dit was essentieel vanwege de vele illegale woningen en een niet werkend belastingstelsel. Hierbij hebben ze plannen gemaakt om monumenten van vrede te maken, zoals het Peace Memorial Park en veel groene zones rondom de kenmerkende rivieren.
Na de presentatie en vragensessie, waren we vrij om te gaan waar we wilden. Waar de meerderheid van de groep besloot om een dierentuin te bezoeken, ben ik met Floran, Daan, Ramon en Marthe naar de minder toeristische plaats Fukuyama gegaan. Bij het station in Hiroshima was het mogelijk om allerlei heerlijke lunchboxen te halen, die wij natuurlijk niet konden laten liggen om deze in de shinkansen te nuttigen.
Naast Fukuyama Castle hebben we het vissersdorpje Tomo nu Ura bezocht. Eenmaal aangekomen op deze prachtige plek aan het water, stond er een bootje ons op te wachten die ons bracht naar Sensuijima Island, een klein tropisch eilandje. Hier hebben we een tocht van 3,5 kilometer gemaakt door een oerwoud om uiteindelijk van een fantastisch uitzicht te genieten op bijna 200 meter hoogte. Na een vending machine gevonden te hebben, hebben we bij een verlaten strandje onze rust gepakt. Het bootje bracht ons weer naar het vissersdorpje, waar we nog van de leuke straatjes genoten hebben. Erg gave ervaring!
Vlak voor de terugreis hebben we genoten van het welbekende Japans verassingsmenu, waar zelfs Google translate weinig uitkomst bood. Gelukkig was er op het station in Hiroshima voldoende mogelijkheden om okonomiyaki (een werkelijk verrukkelijk Japans gerecht) te eten. Hierbij werd zoals dat in Hiroshima normaal blijkt te zijn, veel aandacht geschonken aan de wedstrijd van de Carps. ’s Avonds was het voor ons tijd om lekker uit te rusten met een aantal potjes Klaverjassen. De andere medereizigers hadden nog voldoende energie om de avond door te brengen in een leuke kroeg. Daar voegden ook de studenten van Shibaura zich toe voor een gezellige avond.
Abstract:
After our first night in Hiroshima, we went to Hiroshima Peace Memorial Museum. The events around 6 August 1945 were displayed, the day the first atomic bomb was dropped. Afterwards, a presentation was given about the reconstruction of Hiroshima. During the afternoon we had some free time to spend. Where most of us choose to visit a zoo nearby, I took the train to Fukuyama to visit a nice fishing village. In the evening time was spent in a bar with some of the student of Shibaura.